Knjiga "Silent patient", dobar triler

 

"Alisija Berenston imala je 33 godine kada je ubila svog muža." Pa mislim, zgodna prva rečenica za početi trilerski roman, posebno ako je recepijentkinja (čitateljka) s druge strane - tridesetineštogodišnja supružnica :)) Ubila ga, bar je nadjena pored leša i ćuti riba, ladno, ne brani se, ne opire se, ništa. Kapa dole ;) Da li je Alisija hladnokrvna bičerka, čisto nepatvoreno zlo ili nešto pod C, let's see.



"Ko ima oči da vidi i uši da čuje, može ubediti sebe da nijedan smrtnik ne ume da sačuva tajnu. Ako mu usne ćute, brblja vrhovima prstiju, izdaja curi iz svake njegove pore." Frojd

Imamo ubistvo, imamo Frojda, vežite se polećemo.

O knjizi mi ovde, ne jer su knjige nužno bolje, no jerbo još nije filmovana, u izradi je filmski uredak, Leonardo Di Kaprio će bit glavnjak što je , ako me neko pita, u ovom slučaju, posle čitanja, suviše izandjalo jer on ima slične role već, recimo u " Shutter island". I da, biće nadalje "spojlovanja" nenamernog, te evo umah linka, ja čitala u originalu jer sam taj PDF prvo našla, a i, rode, više cenim svoj prevod, neskromno ili ne - that's it :) Evo i "na vas": The Silent Patient, PDF Kako sam došla do nje? - iha, pa Miljanija kontejnerka :) ma na američkoj FB grupi čitača, razmena preporuka, iskustava knjigoljubaca. Da, batalila sam naške grupe, to su srpska posla, koja god da je glavna tematika - čisto kulturiška, tipa literatura, po zakonu nužnosti tu izbija najprostačkija pljuvačina. Te sam fino utekla u strane grupe za sve svoje sfere interesovanja i znate kaj - tamo se u grupi o knjigama tokinguje samo o knjigama :o 

Te - kao lajt-motiv "Tihog pacijenta" opetuje se starogrčka tragička Euripidova potka o beskrajno odanoj supruzi koja se žrtvuje zarad dobrobiti voljenog supružnika koji, pak, ispada govedo. I odmah ti je jasno da će i ovdi biti čupavo :) 

Mit o Alkesti je, dakle, osnov storije o poznatoj umetnici koja je nadjena pored ubijenog muža i od tog trenutka nadalje, do konca, ona o svemu tome - ćuti. Baš kao i narečena Alkesta. Preti joj ćorka, skončava u ludnici, ali ženska se samozavetovala na šutnju. Osudjena je po sistemu - a kuj bi drugi do nje koja je jedina nadjena na mestu zločina, krvava i nit se brani nit se opire.  Pa kud ćeš prilježnije, zavodljivije trilerske ekspozicije za moj serijal - Branimo lude bičerke :)) Ako ne znaš, vrni se na ranije blogoproseranije o "Ratu Rouzovih" ili "Iščezla"...

I da, naravski da  Aleks Majklidis nalazi inspirejšn kod Starih dobrih Grka, jerbo je čoek - Grk :) Grk-Britanac.

Alisija (mož i Ališa, Alisa, kako ti volja, ja ovako) Berenson u romanu progovara samo kroz dnevničke zapise. Docnije ćemo saznati ko ih nama daje na uvid. 

"I just get so stuck in my head sometimes. I feel like I’m wading through mud.” Tako objašnjava svoje unutrašnje previranje mužu koji je podstiče da zabeleži misli i osećanja. To , naravski, mnogo pre no što je muž-savetnik, fotograf Gabrijel, sada počivši (izrešetan mecima usred njihovog toplog domazluka). Otud ova terapeutska dnevnička beležnica. Alisija se osećala malko iščašeno, zaglavljeno. 

Šta je nagnalo ovu uspešnu slikarku da ucmeka svog voljenog supruga, takodje, znanog fotografa? I što je zanosnije pitanje - zašto ćuti? Njeno ćutanje je, svakako, uzeto za nemo priznanje, ona snosi reperkusije svoje dobrovoljne mutavosti ovde, ali ne odustaje. Kako to biva, svi koji se bavili njenim slučajem, činili su to službeno, taljigački i površno, vodjeni silom nužde i klišerskih analiza i zaključaka. Pripovedač ove storije je i direktni svedok - psihijatar Teo Fejber koji se premešta u psihijatrijsku ustanovu Gruv gde je Alisija smeštena, baš da bi se lično pobavio njenim slučajem izbliza. 


Ona Alkesta s početka priče nije samo suštinski skopčana za usud Alisije B. no i faktički, Alisija je istu naslikala. Njene umetnine kriju još simbolike, poput poslednje slike koju radi. 

Za razumevanje kompleksih psiholoških struktura i Alisije, ali i psihoterapeuta Tea, nekako prirodno frojdovski, važna je njihova životna ekspozicija - detinjstvo i pičvajzi koje su tada preturili preko glave i duše. Svako dalje udubljivanje bilo bi rizik da ni ne čitate, a nije mi krajnje namerenije da vam ispričam no da vi meni ispričate pošto sami pročitate ;) zez. Da razmenimo utiske. Dakle, ovo nije bogzna klasična književnost, triler ko triler, ali gde počinje Frojdom i Euripidom, tu ne mož da se ne svrši katarzično. Svakako je intrigantna psihološka karakterizacija, ako vam je taj domen blizak. Stilski je dosledno, jednostavno i vezuje pažnju. Idi vidi, pa mi javi, je li Alisija ubila Gabrijela, da li joj se čovek utvara koji je uhodi prividjao ili ne, kakve veze sa njegovom profesionalnom fiksacijom za slučaj Alisije B. ima okolnost da Tea vara žena, kako to da je psihijatar koji radi u Gruvu ranije lečio Alisiju, a u Gruvu o tome ćuti itd. Obećavam da nećete predvideti kraj tako lako, kad vam kaže stara lija.

Apropo psihološke trilerčine i priče o ubici za koga sada odmah znamo da jeste ubica - u sledećoj epizodi o strava seriji "Pad" i Gilijan Anderson u Skali XXX files izdanju, ali stvarno - Skali ume da bude perverzno samouverena bičerka, kad ti kažem. 

Aj pa tako bez ništa, jer knjigu moraš da čitaš, brajko moj :)

Miljanija počivša Pulen (jer jebi ga niko nije gledao Ameliju Pulen, francuski klasik, manjina samo, zato nam tako i ide, ali zato nastavljamo misiju opštenarodnog blaziranja  :)) 


Коментари

Популарни постови