" Handmaid`s tale": Čudna jada od Gileada grada...

Roman " Sluškinjina priča" napisala je 1985. žena, Kanadjanka - Margaret Atvud. Žanrovski, reč je o distopiji, poput Orvela i Hakslija, Atvudova anticipira budućnost, nimalo svetlu, stanje stvari akoli neke militantne sekte ostvare svoju viziju " idealnog" ustrojstva. Pripovedano vreme je, tada daleka - 2000.  Serija je i mrvu hrabrija. Serija je mnogo hrabrija jer se daje u vreme romanesknog Gileada na delu - Trampova Amerika je ostvarenje jezive literarne toponimije, neodoljivo podseća - smatra se i dokazuje njegovim izjavama i odlukama. “Sagradit ću velik, velik zid na našoj južnoj granici i natjerat ću Meksiko da plati izgradnju.” U “Sluškinjinoj priči” Jakovljevi sinovi su izgradili velik, velik zid na koji viješaju one koji su se ogriješili o pravila režima. “Donald J. Trump poziva na potpunu i sveobuhvatnu zabranu ulaska muslimana u SAD...” Gileadska republika se najprije riješila svih vjernika koji nisu bili kršćani, a onda i onih koji nisu bili katolici. Pod izgovorom da Židovima daju mogućnost da se presele u Izrael, ukrcavali su ih na brodove, a onda brodove potapali.( izvor: http://www.najboljeknjige.com/content/vijesti_opsirnije.aspx?NewsID=1112)
Koncem prve sezone, Fredova (DŽun u "starom" životu, pre prevrata i nove vlasti i poretka), po uputu ulazi u kombi, možda u spas, možda u svoj krvavi rasplet. Trudna je, " Blagosloven budi plod". Ravnodušna, jer je život od trenutka kad je kročila u novo društvo, osvojeno napadom Organizacije na staru Državu, u Galadu, bio - živa smrt. S2,ep1 - iz tamnila kombija, izlazi i dalje - Fredova, pravo na - vešala..." Pod Njegovim okom!"

Pisac i lik


Dobro došlu u Gilead! Da biste dobili prikladnu odoru i poziciju u našem sistemu, ponajpre da se propitamo: Ako ste žena - da li ste rađali, ako jeste kome - bračno ili vanbračno, da li ste grešnica-preljubnica, ako niste - zašto niste, da li volite grešno isti pol? Kad smo to razlučili - bacite svoje bankovne kartice,  bezvredne su, otpišite svoje tekuče poslove i akademske titule - nema vas više na popisu radnika...Ako ste buduće Sluškinje, a imate potomke već...oprostite se od njih i starog života sveuzev. Mesto žene je samo domazluk i jedina funkcija - potomstvo i služba Mužu. Ako ste od pitome sorte - plava haljina: eko-žena, ako ste Supruga, žena čoveka na poziciji, moćnika - zelena; nerodilja, starija, islužena gdja - siva, Marta, posluga; a radno sposobna, "posrnula" - krv crvena haljetina i bela kapa oštrih ivica, kao konjski amovi, koja svraća pogled na - zemlju samo, na korak ispred sebe. Vi ste buduća Sluškinja, surogat-rodilja jalovom bogatom paru. Legalno silovanje, da recimo to tako, ali je sam čin vrlo simbolički osmišljen, u oplodnji učestvuje i Supruga, jer će dete, ako se i kada primi oplodjnja - " Hvaljen Gospod" i " Pod njegovim okom" - biti njeno. Treniraće vas Tetka Lidija - čelična lejdi, paziteljka Sistema. Ne sablažnjavajte se. Svet je posrnuo, ovo je jedini ispravni put spasenja. Ne rađa zemlja, množe se nerotkinje, svet je utihnuo. Ovo je plemenita misija, visokohumana da se Svet naseli novim, boljim ljudstvom. Drugi potop, recimo, bez potpunog pogroma, više - kontrolisana čistka i preraspodela pozicija ljudskog kapitala. Da, neposlušni i nevredni po Sistem će stradati, to je nužno za viši cilj. Pozdravljamo se obraćanjem Bogu, izrazima zahvalnosti Njemu. DA biće krvavo ako ste nepokorni, vadiće se oči, visićete na Zidu, zašivaće se vagine, kamenovaće se...fizičke boli su podnošljive, pak.

Prva ideja za blogovanje bila mi je ova serija. Valja pripovedati i propovedati o ovome, gledala sam opčinjeno i vrzmala po glavudži. A do danas nisam. Pročitala sam i literarnu potku, naravski - knjigu Margared Atvud. U toku je druga sezona serije, gde je knjiga stala, tu su scenaristi produžili storiju. Pisalo se i piše se o " Sluškinjinoj priči". Nije mi namera da vam je ispričam, no da vas navedem da je pogledate...Jerbo kako ćemo da ratujemo protiv površnosti i predrasuda, ako ne - dobrom umetnošću i umetnički izrečenom istinom o ovom životu i svetu. Zato tvrdim da " Sluškinjina priča" nije antiutopija. kako je sama Atvudova izrekla - " Gilead, srećom, još ne postoji, ali se nesretno nazire...". U jednom intervju, autorka, takođe, izriče, jednu misao koju delim: Sve što je neki ljudski  ( uvrnuti)um smislio i kao samu mogućnost, ako dobije priliku za to - ostvariće je. Poput Hitlera, njegova Plan je delovao sumanuto, ali je manijak dobio šansu..." Sluškinja priča" je nastala posle slušanja nekog intervjua sa kakvim sektaškim vodjom koji je ostrašćeno izneo silu nebuloza o željenom ustrojstvu države....Njena knjiga je moguća realizacija  dogmatsko-šovinističkih propovedi koje već žive, moguća i verovatna, otud jezivija. Knjiga je određena kao - feminističko štivo. Scenaristi su priču uopštili, razmakli obruč da u njega stanu sve marginalizovane kategorije pozemljara. Zato, da, knjige uvek, ali ovde ću reći - serija prednjači! Atvudova je dala genijalnu ideju, scenaristi su je genijalno razradili, doradili. Jer ako je knjiga tek feminističi proglas, pogledajte i promislite i šire, da li je muškarcima dobro u tom poretku? Eno nekih vise na Zidu...OStali su rangirani po moći i poziciji. Otkud potreba za Majdej odmetnicima - disidentima i antigaladskom organizacijom. KAnada je obećana zemlja, sigurno tlo, kog se treba nekako domognuti...
Doživotno pod utiskom...MiljaniJa Nepokorna
Priča, ne prepriča:

U prvom licu ispoveda se jedna Sluškinja. Zabrađena belom amovskom kapom i u crvenoj odori. Tokovi pripovesti kreću se u svim vremenskim linijama - vraćamo se, njenim sećanjima na početke novog Sistema, na njenu prošlost i pre Novog vrlog sveta, dane novog ustrojstva i njen sluškinjinski usud. Džun je radila kao novinar, bila mama i supruga, kćerka majke- velike buntovnice protivu svih sistema, stare feminsitkinje-aktivistkinje. Džun je odrasla uz majku-borca koja se gnušala sabijanja ženske sudbine u kalup pokorne žene, supružnice. Dražesni apsurd kao pretpriča Sistemu koji će postati njen najgora noćna mora. Otkud da je Džun u crvenom kao porodična žena. Džun je rodila u divljem braku, nevenčano sa čovekom ( crne puti, pride) koji je već bio u braku. I Džun u sećanjima i ona koja nam u odori priča o novom životu iz svog sobička u domazluku Komandira Freda, otud je sada - Fredova, po svojoj fuknciji, ta je Džun slobodoumna i nepokorna priroda. To će je boleti u novom stanju stvari. Na razne načine. Gledamo je dok beži sa porodicom, kad je Vrag već uveliko zacario, muža hvataju, ona grčevito drži ćerku dokje crnoodoraši odvode da s enjih dve više nikad ne sastanu. Džun je mrtva. U novom sistemu - postoji kao Fredova, kao surogat-sluškinja dodeljenom paru - Komandiru Fredu i Supruzi.  U Gileadu žena je - materica, ako valja, ako ne, u najboljem Marta, posluga ili prostitutka ili u najgorem - logorašica u Kolonijama. A šta je Gilead drugo do Gulag...
" Vremenom će vam ovo postati uobičajeno." Tetka Lidija
Lidija, (m)učiteljka novih Sluškinja, čuvarka poretka, lepo žena objašnjava: fertilitet je nacionalno bogatstvo, žene su u starom svetu zabludele, dale se na Čkole, zanemarile svoju moralnu odgovornost i mesto - da radjaju. Tetka i njen soj - dakle, rade Božiji posao, pod njegovom kapom i okom, firmom - vraćaju svet na fabričko podešavanje. I svaka dalja priča vodila bi neminovno i nedozvoljenu radnju  - prepričanciju, avaj. Recimo samo, ostaje pitanje šta kad je neplodnost muški problem, te Sluškinja ne može bit oplodjena nikako. I menjanje Sluškinja neće dat očekivani skor. Šta će mudra Supruga da uradi da prekine agoniju redjanja žena u postelji pred njom....I šta sve ne, rodjaci i rodjake, nastavak u nekom drugom javljanju. 

Коментари

Популарни постови