Kako ubrzati spor metabolizam po dr Bergu.

 Intermittent fasting? Naći ćete ovu sintagmu, tu i tamo po nekim stranim jutjub snimcima kao magičnu formulu za mršavljenje i ozdravljenje od raznih boljki - insulinska rezistencija, ali i kancer, recimo. Kalk: isprekidani post.  Šta kaže čuveni dr Eric Berg. Evo ga na snimku u originalu, pa sumiramo njegove postavke: How to fix slow metabolism - MUST WATCH!
Da li treba da opetujem da je MiljaniJA profi degustator svih ovosvetskih dijeta i doživotna tragačica za onim idealnim doživotnim režimom ishrane i idealnim stanjem i tela i duha? Da, taj sam  soj. Pa da damo šansu i ovom gdinu :) Baš sam nešto u rđavoj fazi, odlično zamorče izdanje, gore bit ne može :)
" Prva važna činjenica o metabolizmu - dijete usporavaju metabolizam!!! Ako se godinama podvrgavate dijetama ( taj sam... :)) - vaš metabolizam je vrlo, vrlo spor!
Druga činjenica, koju ste, verovatno, već iskusili - godine usporavaju metabolizam.
3. Vežbanjem se podstiče glad. Sagorevanjem kalorija, podstiče se žudnja za novom turom kalorija.
4. Gubljenje kilograma je neprirodno. Organizam to doživljava kao atak, kao borbu za opstanak, uskraćuje mu se gorivo.
Naš organizam prepoznaje određeno stanje, broj kilograma - kao stajnu tačku, kao ideal. Ako to vama nije idealno stanje, treba istrenirati metabolizam da spusti tu tačku na niže podeoke. Organizam to ne voli, voli da je u ustaljenom režimu, pad doživljava kao izgladnjivanje. 
Važni organi -pankreas se nalazi ispod rebara sa leve strane. Čine ga milioni ćelijskih ostrva...To su različite ćelije: alfa, beta, gama...Beta ćelije nas zanimaju. Beta ćelije stvaraju - insulin. Insulin znamo kao regulatora šećera u organizmu, tj. smanjuje nivo šećera. No, ono što se manje zna jeste da insulin ima i druga dejstva: utiče na zamašćenost organizma. Pretvara šećere u holesterol, u trigliceride. Povećava napetost u arterijama, krvni pritisak....Zapravo, insulin je glavni krivac za debljanje i blokira sagorevanje masti, takođe! ( Dakle - insulin nam je krvni neprijatelj :)) Ako postoji i malo insulina - nećete mršaviti! Insulin skladišti šećere u - masti. Insulin zamašćuje jetru i uništava proteine u organizmu. Pre jela je normalan nivo insulina oko 75, posle ide i do 140. Preko toga - prelazi u dijabetes. Posle 2,3 sata posle jela, insulin se spušta na normalu. 
Visok insulin vremenom prerasta u - insulinsku rezistenciju. Isto je kao živeti pored železničke pruge...vremenom se naviknete na groznu buku. Jednako je i postati rezistentan na antibiotike koje prečesto koristite. Ipak, u isto vreme možete imati insulinsku rezistenciju i nedovoljno insulina u određenim delovima tela. U isto vreme imate hipo i hiperglikemiju.  Simptomi: masna jetra, maglovitost u glavi, rastući insulin ( čak i ako ne jedete šećer), salo na stomaku, nadutost, pospanost posle obroka, stalna glad, glad između obroka, visok krvni pritisak, depigmentaciju po telu...
Ključno pitanje: Šta izaziva insulinsku rezistenciju? Visok insulin, ali šta njega izaziva? Šećeri - da, ali ne samo oni. Takođe, određeni proteini, gastro.. hormoni i estrogen.  Pored znanog glikemijskog indeksa namirnica, malo se zna za insulinski indeks. Otud vam se događa da iako jedete zdravo - ne gubite kilograme. Na delu je disbalans. 
Sledi poenta. Koja hrana ne izaziva rast insulina, koja da. Najgori su - nemasni proizvodi, nemasni jogurt ima daleko veći insulinski indeks od masne slanine!!!
Tabela ( manji procenat - bolji po nivo insulina)
puter 2%
maslinovo ulje 3%
kokosovo ulje 3%
pavlaka 4%
pekan orasi 5%
avokado 6%
krem sir 8%
slanina 9%
badem 9%
kikiriki 9%
kikiriki-outer 11%
sir 15%
žumance 15%
belance 55%
celo jaje 21% ( bolje je celo jaje, no samo belance!, više masti - niži insulin)
ćuretina 23%
borovnice 47%
govedina 51%
jabuke 75%
nemasni jogurt 76%
banana 84%
beli hleb 96%
pečeni pasulj 100%
krompir 121%

Otud dijetalci na Atkinsonovoj dijeti - uspeju u prvom krugu, u drugom je lošiji skor i u trećem nema rezultata. Usporen je metabolizam, povišen nivo insulina. 
Nastavak sledi...O " isprekidanom postu" kao dobroj metodi za obuzdavanje insulina, nema restrikcija u hrani, ima u tajmingu žderanja, satnica i vremensko ograničenje na vreme jela i vreme posta...
Čitamo se ;) 
Miljanija P.

Коментари

Популарни постови