Kako da (ne) pomognete paru koji se bori sa neplodnošću?





* MiljaniJa novinarka i predrasudoubica ;) Moj tekst iz Magazina "Šansa za roditeljstvo" 3. broj. Kako su pravila dragog Udruženja takva da tamo nema potpisivanja podno tekstova nas - redakcije udruženja, samo gostujućih, rekoh da vam ovaj tekst obznanim i ovde ovako, na mom blog-magazinu ;) I ostale autorske iz ranijih brojeva. U Magazinu ovaj tekst stoji naslovom: Šta reći, a šta ne reći, pitanje je sad.



Bolna statistika kaže da su velike šanse da poznajete osobu ili par koja se suočava sa neplodnošću. Svaki šesti par je, nažalost, junak te priče. Recimo da poznajete M. koja se godinama leči od dijagnoze koja uzrokuje infertilitet. Pretpostavimo da znate jednog S. koji nosi teško breme – slabo muško seme. Na primer, neka su to J. I M. – skladan par, bajkovita ljubavna priča bez svog happy end-a, bez potomaka. Pretpostavimo isto tako da ste vi dobar prijatelj i brižna osoba koja se koleba šta bi to bilo primereno reći, učiniti ili šta ne reći i izbeći, a da svojim znancima, bliskim ljudima u ovoj nedaći – olakšate, da budete saputnik I sapatnik u njihovoj borbi. Jasno, posegnućete za mnogim dobronamernim, a neučinkovitim frazama. Čujmo neke iz registra – šta NE reći:
1.          “ Eureka” iskustva I čudotvorni pomagači: Znam ženu koja zna ženu kojoj je uspelo iz 11. puta!  O da, takvi urbani mitovi su mogući i životvorni, beleži ih i praksa. Ali srećnica iz ovog mita se, verovatno, nije nosila sa istom dijagnozom ili stanjem sa kojim I Vaša poznanica. Čak I da jeste, svako ima svoju priču I dobija svoj rasplet. Isto važi I za čudesno bilje, travare I deda Peru na vr’ onog brda koji ima raskovnik – lek za sve, ključ za sve brave. Pričali smo o ovom “sektoru” čuda, magije i onostranog u prošlom broju. Rezimirajmo, kod ovakvih zdravstvenih problema – medicina caruje.
2.           A da usvojite? – Samo pitanje pretpostavlja grubo pitanje – jeste li dovoljno humani za ovaj humani čin. Usvajanje je težak I dug proces, to je novi nivo borbe ratnika koji su već dobrano iscrpljeni u svom boju. Na kraju dana, na samom paru je da reši koliko će još vremena I energije uložiti u svoj prirodni potencijal I da li će I kada ući u začarani administrativni krug usvajanja.
3.          Kad budete imali dete...- Sama uslovna konstrukcija ovakvih iskaza je problematična. J. I M. sa početka priče, nemaju dete, ne znaju da li će imati dete, što ne znači nužno da ne razumeju vaše roditeljske muke. Ono što je sigurno jested a oni žele te iste muke I, možda, da jednom uđu ravnopravno u te roditeljske žalbeno-savetodavne “organe”.
4.          Ne odustajte! Znam da ćete uspeti – Bodrenje I ovakve afirmativne navijačke iskaze, ipak, ne potežite. Odustajanje je legitimno pravo I odluka svakog pojedinca u svim životnim situacijama. To pravo I odluku nek azadrži par sam za sebe. Pozitivne izjave tipa – znam da ćeš, ćete, su, ipak, pretenciozne. To često ni lekari ne mogu da izuste tako neosporno. “Želim da uspeš” bi bilo primerenije.
5.         Dogodiće se samo od sebe kad se opustite. Dogodiće se u pravo vreme, kako je zapisano… Sigurno ćete imati decu, samo iskreno želite…O opuštanju je već bilo reči u ranijim brojevima. Savet o opuštanju je na mestu. I nije. Stres, svakako, ne pomaže ni u jednom domenu života, ali svesno opuštanje u situaciji koja je prirodno – stresna, je već viši nivo igrice. Da li to Vama polazi za rukom u nekim napetim događajima? Opuštanje, takođe, neće pomoći kod konretne medicinske dijagnoze, endometrioze, recimo. “Pravo vreme” i sudbina kao argumenti su izvesno pozitivne poruke, ali spadaju u domen “ s one strane duge”. Neke su izjave, ma koliko srdačne, ipak izlišne. I da, da je iskrena želja jedini uslov da se reši neplodnost, neplodnosti ne bi ni bilo kao stanja, dijagnoze, kao pojave.

6.         Deca nisu sve što je potrebno za sreću – Svako biće na ovom zemnom šoru ima prava da svoj život osmisli I odživi po svom nahođenju, podrazumeva se – ne ugrožavajući drugog. Imati decu nekome nije na životnoj agenda I to je u redu. No, paru koji se bori sa neplodnošću, koji je svesno uložio svoje vreme, želju, zdravlje, snagu u taj cilj, teško da će ovo biti “ olakšavajuća” deviza.

Pomoći će jednostavno, toplo, iskreno, sapatničko:
1.       Žao mi je.
2.       Zagrljaj.
3.       Dođi na druženje petkom sa starom ekipom? Ne? U redu, razumem, doći ćeš kad budeš oran/orna.
4.       Kako si? Želiš li da govoriš o tome?
5.       Želim da saznam više o toj dijagnozi, proceduri, da razumem kroz šta prolaziš
6.       Pozivnica za prvi rođendan, krštenje, objava trudnoće...Pozvan je isto što i počašćen – uvažen, uključen u život i dalje.
7.       Hej, volim te! Teško ti je, ali nisi sam/sama, niste sami!
8.       Ne mogu da rešim tvoju muku, ali sam ti tu!
Stare dobre socijalne vrline – slušanje, razumevanje ( nastojanje da se razume), pažnja i ljubav, nikada ne izlaze iz mode. Ako se ikada zakolebate kako sa J. I M. ili kako sa bilo kojim čovekom, u ovom životu I svetu, a vi krenite dušom pre nego rečju ili gestom. Srcem, a ne očima. "Niko ne može osuđivati moje izbore, niti moje mišljenje. Zato što niko nije probao moje osećaje i moje bolove." Miroslav Mika Antic.



Коментари

Популарни постови