VTO ILI NLO – društvene kontroverze


Moj tekst iz Magazina "Šansa za roditeljstvo", 1. broj. Jedan iz korpusa - boj protiv nečastivog - predrasuda ;) Prenosim ovde svoje tekstove iz dragog Magazina, čiji sam pisac, lektor, član redakcije. Tamo važi pravilo - ne potpisuju se domaći redakcijski, samo gostujući tekstovi, te su moji članci ovde na najdomaćijem terenu ;) A želim da se poenta čuje daleko i glasno, poruka o predrasudama kojima podležu ljudi iz VTO priče, ma daj - poruka, oluja protivu svih predrasuda ikada i u vezi sa svime. Manite se, ljudi, namesto da predrasudite, a vi - dišite, živite, jebeno plešite uz muziku, čitajte pametne knjige, budite pametni, a predrasudije su samo - tupavi površarci i pojmanemci.kompleksaši i šlus ;) Svako dobro ;))


RUBRIKA:     Mitovi i legende  o (ne)plodnosti
VTO ILI NLO – društvene kontroverze
Trice i činjenice…

            Vas dvoje se lepo volite. Ima tome x dana. Dovoljno dugo da se prijateljski nastrojena okolina zasekira što ste i dalje – dvojac. Možda niste tražili, ali ćete, svakako, dobiti lanč-paket dobronamernih saveta i narodnih mudrolija, da vam se nađe...I baba Smilja i komšijka Ljilja imaju vidarski dar i prirodni talenat  za dijagnostiku  i opštu praksu kao diplomu za izdavanje recepata za vašu muku.  Razmotrimo neke najprisutnije mitove (neproverene istine, iskustva i uvrežena verovanja) i potražimo im pečat za overu od – zvanične nauke:
Neplodnost – rodna kontroverza
Ženska boljka….Silom starih patrijarhalnih kanona – društvenoj zajednici je prirodnije da se za ovaj “ sramotni” jaram osudi – žena. Validne statistike, pak, ukazuju na fakte – ženski i muški sterilitet zastupljen je gotovo jednako, po 40-45%, 10-20% je obostrani, oko 10% uzrok je nepoznat. U slučaju utvđenog ženskog steriliteta, uzrokovanog realnim zdravstvenim preprekama, ona je izvrgnuta kontroverzama javnog mnjenja: “Ženama koje nisu uspele da ostvare visokovrednovani ideal materinsta, savremena tehnologija podarila je nadu i nametnula brojna etička, pravna i društvenokulturološka i rodna pitanja u vezi sa asistiranim reproduktivnim tehnologijama. (Centar za rodne studije, naučni rad). Dodaćemo, apropo statistike, da muškarac sa dijagnozom steriliteta biva još opterećeniji sudom socijalne okoline, po starom epskom idealu besprekornog ratnika-mužjaka.
Ona je kao “ nerotkinja” razapeta kao krivac za “ gašenje slavske sveće”, porodična i društvena zajednica su nemilosrdni prema onoj koja “ nije ispunila ičekivanja” (Žarko Trebješanin, Predstava o detetu u srpskoj kulturi). Kada je ženskom partneru dijagnostifikovan neki uzročnik steriliteta, preki narodni sud će izreći: nepošten devojački život, raskalašnost, nemoral, raniji pobačaji.   Nije sramota – ne znati, stidno je u neznanju istrajavati. Plodnost žene je data na rođenju. Ona se rađa sa određenim brojem jajnih ćelija. Plodnost žene zavisi i od drugih, zdravstvenih okolnosti – prohodnost jajnika ( često – urođeno sputani, ili posledica neadekvatne operacije slepog creva, virusi itd). Neplodnost može biti  uzrokovana i urođenim problemima – dvoroga ili pregrađena materica, loš hormonski status itd. Saveti tipa – opustite se, iako su valjani, stres je poguban po ošte zdravstveno stanje, ipak neće pomoći kod konkretne infertilne dijagnoze.
Prema američkom Nacionalnom centru za zdravstvenu statistiku, približno 4,5 miliona parova iskusi neplodnost svake godine. Međutim, manje od dva miliona neplodnih parova traži lekarsku pomoć. Razlog je, nažalost, često – gorko suočavanje sa sudom okoline.
Vanzemaljska oplodnja?

Vi ste, ipak, kao savremen i osvešćen par, po dijagnozu otišli – u lekarsku ordinaciju. Dobili ste preporuku da kao “reproduktivno izazvani” probate BMPO ili VTO. Na kakve sada glasne stavove  iz okruženja nailazite. To je inventar raznih nepodopština, predrasuda i izlivi pukog neznanja: veštačka oplodnja, deca-vanzemaljci, bebe iz epruvete, klonovi, VTO - privilegija bogatih i samo mladih, poslednja je opcija, uvek je uspešna, obavezne su višestruke trudnoće…
Veštačko znači – stvoreno mehaničkim delovanjem čoveka. U slučaju vantelesne oplodnje – prirodni reproduktivni material žene i muškarca se spaja – uticajem čoveka, lekara van tela, u sterilnim uslovima laboratorije i vraća u prirodno stanište – matericu. Metoda se i precizno zove – vantelesna, čime se ističe “ geografska” odrednica – gde se, a ne kako, odvija trenutak oplodnje jajne ćelije i spermatozoida. Veštačko bi, recimo, značilo – stvaranje polnih ćelija po uzoru na ljudske, veštačko srce je već ostvareni izum medicine (mehanički organ koji menja pravi do transplatacije) ili cele tvorevine poput robota. Da se vantelesnom oplodnjom rađaju vanzemaljci, Molder i Skali bi to prvi znali…Dozvolićete nam vic-intermeco. Opet, prostom jezičkom semantikom, vanzemaljsko znači – poreklom van planete Zemlje. Doduše – svi smo mi iz materice poreklom, ne iz utrobe majke Zemlje, no – i majčina materica, ipak, obitava – na rodnoj grudi. Razlike između dece nastale polnom i vantelesnom oplodnjom vidljive su koliko i između dece porođene vaginalnim ili putem carskog reza. Ako se odraslom čoveku “ poznaje” da li je u najranijem postojanju – dojeno ili nedojeno dete, tako se i VTO dete razlikuje…Istina o vanzemaljcima je, ipak, negde tamo…van Zemlje.
Beba iz epruvete je najfrekventnija sintagma za oznaku dece dobijene putem VTO oplodnje. Epruveta je mesto gde se sreću polne ćelije roditelja, spajaju u embrion – beba u nastanku koja se transferom vraća u udobno gnezdo – metericu gde se razvija i raste u fetus i pravu bebu nadalje. Na snazi je jednako i terminološka odrednica – superbebe, kojom je označena prva VTO beba Luiz Braun – čudo-dete Nobelovca dr Ričarda Edvardsa , začeta vantelesno 1977. Ako decu iz VTO procesa zovemo “bebama iz epruvete”, da li ostalu treba odrediti kao “ bebe iz polnog snošaja koji se odigrao tu i tu”? Apropo rigidnih predrasuda koje se tiču većinskog mnjenja, izdvajamo jedan stav, iznet u tekstu koji se bavi problemom seksualnosti, sveuzev, te: Svaki čin polnog odnosa koji nema za cilj reprodukciju, spade u – sodomiju…Jasno, predrasude očito ne idu u korak sa tekućim vekom.
Kloniranje čoveka predstavlja stvaranje identičnog blizanca osobi koja je donator ćelije. Jeste – bespolna reprodukcija, ali su i metoda i cilj, potpuno različiti.
VTO postupak jeste skupa procedura, ali ne i nedostižna. No, već u zavisnosti od same države iz koje ste, država finansira nekoliko pokušaja vantelesne oplodnje. Cena je, zapravo, niža od mnogih drugih hiruških intervencija, recimo – operacije srca. VTO nije namenjen ni samo bogatima, niti samo mladim ljudima, kako se, takođe, veruje. VTO je rešenje za mnoge sredovečne infertilne pacijente, godine jesu važne, ali ne i presude po ishod procesa, težište je na indivualnom zdravstvenom slučaju pacijenta. VTO može da pomogne i starijim pacijentima koji više nisu u reproduktivnom period života – putem donacije polnih ćelija. VTO, takođe, nije poslednja opcija, u slučaju kada je neplodnost postavljen kao dijagnoza usled realnih zdravstvenih prepreka – on je prva ili jedina opcija. Svaki VTO proces neće bezuslovno dovesti do srećnog ishoda – do trudnoće ili živorođenog deteta. Na koncu, višestruke trudnoće su ranije bile izvesne, jer se nekada vraćalo više embriona u matericu žene, danas je stanje drugačije.
 VTO nije nikakav strašni ni čudni bauk. Lekari “poguraju” stvari, vaš reproduktivni material se samo sreće u malo sterilnijim uslovima – pa sad, romantiku različito doživljavamo – neko je za intimnija skloništa, neko, pak, voli javnost. U eri antibiotika za lečenje ili svinjskih srčanih zalistaka u humanoj kardiohirurgiji, VTO je samo metod da se prirodi potpomogne izvana u ovoj regiji. 
Istinska želja za decom caruje, predrasude – klade valjaju. Predrasude žive u svim domenima života.  Na stranu i Smilje i Ljilje i sve ovosvetsko lekovito bilje iz božije bašte, na kraju dana vi birate u šta verujete: činjenice ili poslovice...I da, ako ste sretna trudnica, prirodno ili prigodno ( BMPO), nastojte da se ne porodite u utorak. Utorkom se baš rađaju izrazito nevaljala deca, rekoše mi ljudi, ne valja se...

*Diskriminacija i emocionalni doživljaj steriliteta – tema za drugo javljanje.
"Beba iz epruvete" ?! "Flaširani mozak" umotvor ove sintagme ima? ;)

Miljana Stojiljković . alijas MiljaniJa Pulen, predrasudoubica i sujeverjeisterivač ;)

Коментари

Популарни постови