Niška Kulturiška - Preporuči knjigu, Miljanija? Evo...vam ga na ;)

" Neočekivane priče" Roalda Dala. Englez genijalac, a sa Englezima nema greške - valda najbolji humor na bijelom dunjaluku. Sivo sumorno velikobritansko nebo, pa smišljaju dobre fore da se osunčaju, razvedre sami ;) Čitala sam ga u visokoškolskim danima, u originalu, na engleskom. Prevodili ga sami, te vam nudim svoj prevod jedne od priča koju lično volim. Inače. znate ga posredno, ako ga niste čitali, " gledali ste ga"  - filmovan je : " Čarli i fabrika čokolade", " Matilda"...Čovek je suvi genije, pisao za odrasle ili decu, kuvao ili vajao, sam život mu je - neočekivana priča, sav " naglavačak" :) Dakle - genije. 
Evo originala: " Parson`s pleasure" 
Pa da se nasmejemo, na terenu literature sada i u originalu. Prevešću paušalnije, ko zna gde je medj onom šumom od papiRzjanije na tavanu baš ta pametna sveska sa prevodima sjajnih tekstova koji su čitani i prevodjeni kod Nade Kvačanović :) A Internet trezor ne nudi Dala " na gotovo", bar ja ne nalazim. Važno je da mi čitnemo nešto, jerbo to ide pod " blaziranje" režim ;)
"Parohovo zadovoljstvo" Roald Dal

Bogis je uzdahnuo ne usudjujući da poveruje šta vidi pred sobom.To nije bile moguće...( mala najava, uvertira, in medias res da zavede čitača)
Gdin Bogis je zaustavio auto tik do vrha, izašao i pogledao unaokolo. Bilo je savršeno. Mogao je da dobaci pogledom miljama daleko.
Sa desne strane uočio je osrednju farmersku kuću. Iza nje bila je jedna ogromna....Paste da vam ne prevedem sve...;)))) Ako bar engleski ne znaš, šta da ti pričam dalje :) Antić :) NAvešću vas da je dočitate i doprevedete, jerbo je tvist savršen, jer je Dal savršen.
Kirila Bogisa upoznajemo kao paroha. Zapravo, to zaključujemo po odelu. A kako odelo ne čini Bogisa :), u vezi s njim " ništa nije tako čedno, bezgrešno! sem te - maske. Ispod odežde je diler antikvitetima iz Čelzija koji vreba neuke farmere i njihove rustične domove pune vrednih komada nameštaja o čijoj vrednosti vlasnici pojma nemaju. Tako ga i zatičemo u prvoj sceni u svom novom pohodu na žrtve...TAj njegov manir lova na vrednine po selima, saznaćemo, otpočeo je devet godina ranije kada je silom prilika zbog pregrejanog auta stao usred nekog sela i trežeći vodu u nekoj kući našao vredan plen - stolice iz ranog 17. veka. Cenkao se iskusno i iste poneo sa sobom i sve nadalje je srena storija o trgovcu antikvitetima na odličnom glasu po svojoj raritetnoj ponudi...No, tu negde vreba nas i zaplet ove lagodne priče lažnog paroha. Mudar kvarnjak nalazi da je idealno rešenje za prevaru naivnih seljana da se prerušen u svešteničku odoru pojavljuje na vratima sa vizit-kartom Društva za zaštitu rariteta i Muzeja  čiji je tobožnji zastupnik on. Besprekoran plan blistavog lopuškog uma :) Te tako svake Božije ( ili bezbožničke) nedelje kvazi-paroh hara farmama i lovi svoje blago. Ove naše ( pripovedane) nedelje, Bogis u par kuća ne nalazi ništa vredno pažnje i truda, no u jednoj - sasma neuglednoj, u koju nije polagao nade, nalazi najdrogoceniji komad u svojoj dosadašnjoj haračliji. ZAtičemo trojicu meštana ispred, dvojicu domaćina kuće - Rumisa i sina mu Bena, te s njima suseda Kloda. Bogis ih iskusno obrlati da ipak proveri u kući da li ima čega vrednog, iako je Rumis umah izričit da su oni siroti i pokučstvo im mršavo, ali Bogis je neumoljiv -te insistira kako je u kući ranije našao neku " starudiju" kako su mislili ukućani, a onda za novce kojima im je istu platio, sebi pazarili novi traktor. I žrtve su savladane na kartu - sitna pohlepa. Reći ću još samo da je bezbožni Bogis našao je " dilerski san" - izrezbarenu komodu iz 18.veka...No, iskusno prevarant brlati žrtve izokola, svestan da su farmeri neuki, ali ne i glupi. Te insistira da je komoda - loša reprodukcija, ali baš bi mu te nožice odgovarale za neku njegovu vredniju sličnu...Da li treba da vam kažem da će peripetija nastati jer je komoda golema i u parohovom trenutnom odsustvu ( dom dovozi auto da utovari svoj vredan plen) oni dobri farmeri rešavaju da mu pomognu da lakše utovari komodu od koje mu ionako vrede smao nogare...Te se late testere...:) Jesam vam ispričala, ali nako usput, Dala treba čitati pažljivo jer on precizno vodi svog naopakog junaka ka potpunom suonovratu. " Izneveren horizont očekivanja" recepijenata je zagarantovan, jer Dal je to obećao još naslovom zbirke, ne? A kad Dal obeća, on da i više od obećanog :)
Eto, Miljanija Seranija, u službi kulture, služimo narodu...fali mi emotikon koji salutira :)
Pozdrav do čitanja ;) Zapravo - čitanja-gledanja, dogledavamo " Gone girl" i izlazimo pred porotu da odbranimo ludu Rozamundu ;) U sledećoj epizodi - gledamo se ;)
Slika - komad umetnosti koji posedujem i volem - dok " ubogi moli puk" molitvom na gore, Bogi se javlja odozdo - šipkom ;)


Коментари

Популарни постови