Niška Kulturiška: Za slučaj nužde...Oda javnom WC-u, o da

Ili Niška Piška ;) Gde da zapostavim zavičaj, crna MiljaniJa.  Dakle, zima se razimila, sunce mami na " majanje", na vizitarenje po čaršiji. I dje ba zapelo? A tebi se usred te majažne idile - močaaa! Ako si sa bešikom na Vi, kao mi neki, ostaj ovdi, sunce ovog posta ogrejaće te osobito. Jedan naj sasvim ozbiljan tekst - o snalaženju po mahali nam, da ne pitate i ne skitate.
Razmotrimo sada šta sve možeš da učiniš sa sobom ako ti je nužda (koja zakon menja), a krećeš se po krugu dvojke. Možeš da uletiš u Tramvaj, da suneš kavu i da uriniraš, ne nužno tim redom. Toalet je skučen, ali je korektan. Izbegni MekDonalds, imaju neku fintu sa šifrom na računu koju moraš da otkucaš da bi im uzurpirao mokri čvor. Odmah tu na tom potezu, ka Nišavi ( i vaskrslom splavu) - ispod mosta čuči jedan javni wc. On je baš - za teži slučaj nužde, hororičan je, neodoljivo podseća na mizanscen  " TT sindrom"-a. Stisni se malko, pa da nastavimo. Možeš da sidješ u podzemni ( što bi neki dragi dodjoši rekli - " u podzemlje", nišlijsko podzemljee ejjj :)) ), i tamo radi javni toalet i radi Baba Sera. Malo para, mnogo muke, po mom poslednjem (a nije skorašnji) uvidu - nije baš reprezentativno stanje enterijera, posebice kad ti se naplati - dva dinara, druže! Koliko košta da unutra - ne udjem...ako nije hića hiće. 
Dosad već razvijate teorije zavere da sam manijak egzibicionista  koji ordinira po javnim nužnicima...Jasno :) No, nije, rode, u mene bešika vrlo metiljava...E sad smo nadomak cilja. Gde valja, Nišlijci i niški gosti, da (sem fino po kafićima  ili nefino po žbunovima) da , da prostite, obavite svoju fiziološku potrebu. Evo ga....mesto koje množina ne razaznaje kao javni wc, još uvek, iako im bode vidokrug u samom središtu srede, a to znam jer se ljudi iščidjavaju kad im obznanim -
 Ovaj monument iz 21. veka nastanio je naš Trg ima tome par godina. Isprva je ličilo da će izniknuti još jedan spomen na Ikarov pad ( takav jedan je kod Apelacionog), no vremenom ( zubom vremena i ludilom virtouza neimara) ispao je vrlo prigodan spomenik - javnoj nuždi gradjanstva. A zašto većina i dalje luta mučena stiskajući se ? Kao u onom intervjuu lani ispred samog  Muzeja kad su pitali prolaznike gdi je niški Muzej, a ovi naši se rastrtili od objašnjavanja gde bi sve mogao biti...:) tako sad većina gega s noge na nogu i s guza na guz u mimohodu pored ovog monumenta. Slikala sam sabajle, sa stanice prekoputne...Da pojasnim ugao. Tik preko puta su Ekonomski i Pravni, orijentacije radi. Jeste čudili se ljudi, ali svim velikim idejama i otkrovenjima se svetina na početku smejala :) .. Biće oni meni zahvalni...kad se olakšaju! A mi prosvetitelji ionako niš ne delamo ćara radi, no za polzu puku.
  I da, možeš ti i da utrčiš i na ove okolne fakultete, razume se, ali nije, rodjaci, akademski. To je kabinet za olakšanje omladinaca koji ginu učeći Ekonomske doktrine ili Rimsko pravo, nemojmo. I u toj kategoriji naj cenim svoj ljubljeni Filozofski, a i toalet je na nivou ( ova nova, restauirana verzija mu), ali ne huli, ako ne znaš naizust  funkciju umetnosti po Platonu i, poželjno, paralelu sa " Ars poetikom" po istom pitanju, a ti vrati kviticu i traži sebi prigodan žbun!...Spram sveca i tropar...:P

 Dakle, od izvora dva putića, vode na dve strane - znaćeš kojim putem pre bi pošao do pravog mesta, jarane - jer stoji M i Ž. Sidješ niz stube i tu se rastvara prostor tvog trenutnog olakšanja. Dobro nemoj baš odmah, strp se do kabine, ima ih par komada. Nema opcije za dvopolce, neka strana mora da naginje. Kroki-recenzija - najčistiji, takoreći, najelitniji javni wc u našoj čaršiji i u novijoj njenoj istoriji. Čisto i skroz fraj. Baba Sera stoji i postoji, ali čisto kontrole i dobrodošlice radi. I čistoće, očigledno, jer je picikato. 
Ja vam rekoh, a vi kako hoćete...Neću reći da mi je ovo najdraže mesto u zavičaju, ali prvuje na rang listi :) Nužda ukus menja. Za kraj, kako bez stihovanja, jerbo kad se čovek olakša, onda je i poeziji sklon. Stara, a klasična lira:
" Gospodo i dame ( NIšlije i gosti), ne kenjajte pored jame, nacentrirajte vaše dupe, po sredini rupe!" :)
Miljanija Služimonarodu Pulen ;)

Коментари

Популарни постови